woensdag 6 augustus 2014

Het Efteling-Spookslot en ´´Tombs of the Blind Dead´´ Deel 2

Oi! Een tijdje geleden had ik het over de attractie ´´Het spookslot´´ in de Efteling. Ik las namelijk dat deze attractie gebaseerd was op een spaanse horrorfilm. Dit is voor mij als cult en horrorliefhebber zeer interessant. Het betreft de film ´´Tombs of the blind dead´´.

Recensie:

De film begint met een aantal ridderachtige figuren die te paard aan komen rijden. Deze mannen houden een ceremonie waarbij ze een vrouw vastketenen en daarna verwonden met zwaarden. Het wordt nog gezelliger als ze daarna het bloed van deze dame opdrinken...

Daarna zien we een jong stel dat met vakantie is. Ze ontmoeten een dame die een oude schoolvriendin van de vrouw blijkt te zijn. Ze besluiten haar mee te nemen. Allemaal gezellig, totdat de vrouw zich ongemakkelijk begint te voelen en op eigen houtje verder wil reizen. Ze komt in een oude ruine terecht, waar vreemde figuren rondlopen...

Het is al snel te zien dat ´´Tombs of the Blind dead´´ een echte B-horrorfilm is, zo een die in een Grindhouse theater te zien zou zijn. Het verhaaltje is vaag, het acteerwerk matig en de effecten nogal amateuristisch. Ook de keuzes van de personages zijn vaak onbegrijpelijk te noemen. Dit alles hoort bij een grindhouse-film, toch is het de vraag of de maker er toch wat leuks van wist te maken.

Of het bij deze film ook lukt? Een beetje. Het verhaaltje is wel aardig, hetzelfde geldt voor de personages. Hier staat dan weer tegenover dat het acteerwerk zeer matig is. Dit zorgt er mede voor dat de spannende scenes een beetje verpest worden. Ook de houterige uitwerking heeft zo zijn aandeel hierin. En dat is jammer, want sfeer heeft de film wel degelijk. De oude ruïne is creepy, evenals de ´´ondoden´´ die daar rondlopen.

De langzame zombie-monniken doen denken aan de zombies van Lucio Fulci. Ja, ze zijn hebben een heel ander uiterlijk maar beide zijn een stuk enger en bovendien origineler dan de meeste zombies uit andere films. De potentie is er dus wel, alleen had de algemene kwaliteit gewoon wat hoger moeten liggen. Ook ontbreekt de gore. Het is er wel, maar weinig. Dit is zeker niet noodzakelijk voor een goede horrorfilm, toch hadden een paar lekker smerige scenes deze B-film wat omhoog kunnen halen.

Conclusie:

Tombs of the Blind Dead is een matige horrorfilm. De sfeer is sterk, maar de rest valt tegen. Niet echt aan te raden, of je moet een echte grindhouse-fan zijn.

En wat had deze film nou te maken met de Efteling?

In mijn vorige blogpost vertelde ik dat de Efteling attractie het Spookslot gebaseerd zou zijn op deze film. En inderdaad, er zijn overeenkomsten. Alhoewel het achtergrond verhaal en de gebeurtenissen in de film beide afwijken van de attractie, heeft het uiterlijk er veel van weg.












Er is zeker een gelijkenis tussen de zombiemonniken en de wezens uit de Eftelingattractie. Ook het uiterlijk van de ruïne te vergelijken met het kasteel in de Efteling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten